FAQ

1. Jag har aldrig hört talas om Karhu förut. Är det ett nytt varumärke?

Tvärtom har Karhu funnits sedan 1916, på fötter av några av Finlands mest legendariska löpare. Karhu skorna har vunnit OS-medaljer och Boston maraton och allt däremellan. Vår Fulcrum teknologi skapades 1987 och har sedan dess testats och utvecklats både vid Jyväskylä universitet i Finland och vid Iowa State University i USA.

2. Vad gör Karhu som inte andra märken gör?

Den stora skillnaden handlar om Fulcrum tekniken. Vår Fulcrum minskar överflödigt vertikal eller horisontell rörelse, som hjälper dig landa och skjuta ifrån med bättre kroppspositionering och framåtrotation än andra skor. Enkelt uttryckt hjälper Fulcrum teknologin dig framåt mer effektivt.

3. Hur vet du att Fulcrum fungerar?

Omfattande oberoende tester har gjorts både på Jyväskylä universitet i Finland och Iowa State University i USA. Alla testresultat har visat att Karhu skorna leder till mindre vertikal och horisontell rörelse och en bättre mellanfots landning än både traditionella löparskor och barfota löpning.

4. Jag märker att skorna känns mycket annorlunda från andra skor när jag satte på dem. Innebär det att de inte kommer att fungera för mig?

Inte alls. Vad du känner är Fulcrum teknologin som hjälper din kropp till en korrekt framåtlutad position. När du startar, kommer du att märka att Fulcrum teknologin hjälper dig att röra dig framåt snabbare genom gångcykeln, och det är vad som är viktigt.

5. Jag har hört mycket om barfotalöpning. Är Karhu likvärdiga de minimalistiska skorna?

Det finns några likheter, men också några viktiga skillnader. Både Karhu och barfota minskar vertikal svängning jämfört med traditionella löparskor, men Karhu minskar detta överskotts rörelse med 13% jämfört med endast 8% barfota. Karhu hjälper dig också till en bättre mellanfotslandning och framåtrotation än barfotalöpning, medan Fulcrum teknologin hjälper dig till en snabbare övergång genom gångcykeln. Våra skor ger mer effektivitet än barfota löpning, men med mindre belastning på dina underben och vadmuskler som ibland kan leda till skador.

6. Planerar du att sänka häldroppet på dina skor?

Nej, vår forskning visar att Fulcrum teknologin kombinerat med den nuvarande ”häldroppen” faktiskt hjälper dig till en bättre mellanfotslandning och effektivare framåtrotation än till och med barfota löpning. Våra skor ger mer effektivitet än minimala skor, men den högre hälen innebär mindre belastning på dina underben och vadmuskler.

7. Varför använder Karhu tre olika typer av Fulcrum?

Varje Fulcrum hjälper dig från måttlig till maximal effektivitet. Den som används i Strong / Fast är utformad för dig som är van vid en traditionell uppbyggd och dämpad sko men som nu vill ta steget till vår effektiva plattform. Stable / Forwards Fulcrum känns mer lyhörd och har en lägre profil, och Flow / Racer har vår hårdaste Fulcrum enhet för att underlätta snabbare löpning och tävling.

8. Varför är era effektiva, lätta skor dyrare än vissa traditionella skor med mer dämpning?

Vår filosofi när det gäller prissättning är inte annorlunda än företag som gör de bästa cyklar, skidor, tennisracketar etc. Om en produkt är dyrare, så är det eftersom den använder den mest avancerade tekniken och bästa materialet, vilket i sin tur gör att de kan kännas lättare, snabbare och smidigare.

9. Vad menas med mer effektivt egentligen?

Snabbare, längre, lättare. Köra mer effektivt innebär att du har fått mer gas i tanken. Du kan använda denna gas för att köra fortare, att köra längre, eller att köra lättare och spara lite till senare. Det är upp till dig!